Хашка декларација

Хашка декларација

Прифатена и прогласена од
основачите на Организацијата за дигитални стандарди
во Хаг на 21 мај 2008.

Со оглед на тоа што пред скоро 60 години Универзалната декларација за човекови права ги востанови во меѓународното право следните права и слободи

 1. Слобода од дискриминација од страна на влада или закон (член 2, член 7).
 2. Слобода на движење во рамки на границите на една држава (член 13.1).
 3. Право на учество во власта (член 21.1).
 4. Право на еднаков пристап до јавни сервиси (член 21.2).

Со оглед на тоа што овие права и слободи се денес прифатени од секоја демократска влада и поткрепени со уставите на повеќето држави

Имајќи предвид дека сите држави се стремат, со различен степен и од различни појдовни точки, кон општество во кое целосното и ефективно учество во власта и општеството, како и пристапот до јавните сервиси, образованието и можностите, се сѐ повеќе зависни од пристапот до електронските комуникации;

Имајќи предвид посебно дека:

 • Државните информации, сервиси и ресурси сѐ повеќе се доставуваат виртуелно наместо на физички медиуми;
 • Слободата на говор и здружување сѐ повеќе се практикуваат преку мрежа наместо со лични контакти;
 • Интернет и светската мрежа (вебот) обезбедуваат досега невидена можност за еднаквост во образованието и еднакви можности за сите народи на светот;

Имајќи предвид дека придобивките од Интернет може да бидат гарантирани, а нашите тешко стекнати човекови права зачувани додека преминуваме кон дигитално општество, единствено со обезбедување прифатлив, еднаков пристап кон Интернет, и доколку отвореноста кон Интернет е исто така зачувана;

Имајќи ја предвид единствената улога што ја имаат слободните и отворени стандарди во обезбедувањето на ваквиот резултат со поттикнување на конкуренцијата и иновацијата, намалувањето на трошоците и зголемувањето на избор;

Имајќи предвид дека владите, преку пример и преку јавните набавки, имаат единствена можност да им овозможат на сите луѓе да ги достигнат придобивките што можат да ги дадат слободните и отворени дигитални стандарди;

Имајќи предвид дека овие придобивки се од посебна важност за народите во светот што се во понеповолна економска, социјална и географска положба;

Имајќи предвид дека постои сѐ поголем консензус за атрибутите на слободните и отворени стандарди;

Ги повикуваме сите влади:

 1. 1.Да ги поддржуваат и набавуваат само оние информатички технологии што ги имплементираат слободните и отворени стандарди;
 2. Да нудат е-владини сервиси базирани ексклузивно врз слободни и отворени стандарди;
 3. Да користат само слободни и отворени дигитални стандарди во нивните сопствени активности.

Потпишани

First name:
Last name:
Country:
Email:
You will receive a verification email to this address.
Comments:

Со потпишување на Хашката декларација Вие му дозволувате на Digistan да ги објави Вашето име, земја и коментари на оваа веб-страница и на други места. Исто така станувате поддржувач на Организацијата за дигитални стандарди и може повремено да Ви испраќаме важни вести за организацијата. Прочитајте ја целата политика за приватност.

Ако сте бизнис или организација, молиме да испратите е-пошта до gro.natsigid|tcatnoc#gro.natsigid|tcatnoc со Вашето лого и изјава за поддршка што може да биде објавена на оваа веб-страница.

Скорешни потпишани

Total number of signatures: 3158

Most recent signatures:

 • Tahmid Khan, Bangladesh, 01 Jun 2017 03:44
 • Per Sörner, Sweden, 12 Jan 2017 21:08
 • Stefan-Bogdan Popa, Romania, 28 Aug 2016 19:40
 • David López Villegas, Spain, 16 Sep 2015 10:38
 • Jan Van De Ven, Ireland, 08 Mar 2015 13:34
  Comments: Transparency in Government through Open Source
 • Andreas Boehlk, Germany, 03 Jan 2015 17:26
  Comments: Why are only so very few people signing it. It is really a shame.
 • Rio Kierkels, Netherlands, 17 Aug 2014 17:43
 • Jānis-Marks Gailis, Latvia, 03 May 2014 19:42
 • Duygu GUVENC, Turkey, 28 Apr 2014 11:23
 • Sven Schnitzke, Germany, 27 Apr 2014 11:09

Total number of signatures: 3158

Most recent signatures:

 • Tahmid Khan, Bangladesh, 01 Jun 2017 03:44

Choose language

Български (bg) — Deutsch (de) — English (en) — Español (es) — Eesti (et) — Français (fr) — Galego (ga) — Ελληνικά (gr) — Italiano (it) — 日本語 (ja) — Македонски (mk) — Polski (pl) — Português (pt) — Português do Brasil (pt-br) — Română (ro) — Slovenčina (sk) — ภาษาไทย (th) —

Translate

Choose your language, and then click 'create page'. Translate the page and save. Wikidot registration required.
اللغة العربية (ar) — Беларуская (be) — Català (ca) — Dansk (dk) — Euskara (eu) — فارسی (fa) — Suomi (fi) — 简体中文版 (hans) — 繁體中文版 (hant) — עברית (he) — हिन्दी (hi) — Magyar (hu) — Hrvatski (hr) — Bahasa Indonesia (id) — ქართული (ka) — 한국말 (ko) — Lietuvių (lt) — Latviešu (lv) — Bahasa Malaysia (my) — Norsk Bokmål (nb) — Nederlands (nl) — Norsk Nynorsk (nn) — Русский (ru) — Svenska (se) — Slovenščina (sl) — Shqip (sq) — Srpski (sr) — Türkçe (tr) — Український (uk) Việt (vi)

» Manage

AJ Venter, South Africa: "This could be the difference between freedom and slavery in the 21st century. Every generation has their battles to fight. Digital freedom is one of the most important fights our generation HAS to win. Without free and open standards, digital freedom is just a word."

François Schreuer, Belgium: La démocratie sera aussi numérique ou ne sera pas.

Damijan Bec, United Kingdom: Free and open standards are like freedom of speech. It is one of the human rights.

Fred Stephens, United States: Commercial interests should not be allowed to impede free access to services and information.

Cristian Mastan, Romania: Only by acting today we can guarantee digital human rights for all in the future

Akshay Sulakhe, India: use free digital standards….Closed sources are responsible for the digital divide…

Rick Montgomery, United States: Open Standards, level playing field, equal access no monopolies on data

Andrew Adams, United Kingdom: I have long argued that open standards is the only way to preserve open society. This is an excellent development towards that goal.

Joost de Meij, Netherlands Antilles: Vrije standaarden!

Nahum Castro González, Mexico: Los estándares libres y abiertos promueven sociedades democraticas y participativas.

Landy DeField, United States: Without this basic freedom, creativity, ingenuity and essentially the natural process of worldwide intellectual growth will be bound, gagged and held hostage.

Arun Batchu, United States: Essential for fostering competition and for collaboration at the same time.